Boek cover
Hubrecht Duijker
Wanneer?
Gratis wijntips

De Duizend van Duijker is een hardcover editie van Spectrum.
Dit grote genietboek werd geheel in kleur gedrukt, telt 424 pagina's en kost €34,99.
Elke maand geeft Hubrecht gratis wijntips in het maandmagazine van zijn eigen website, www.hubrechtduijker.com
Wees ook daar van harte welkom.
  

Met dit voorwoord opent De Duizend van Duijker

WOORDEN OVER WIJN
en een allesbehalve gewoon boek

Wijnhandboeken, ze bestaan bij bosjes. Koopgidsen idem dito. Om maar te zwijgen over uitgaven gewijd aan landen en streken. Ik kan het weten, want voor elke categorie heb ik de nodige titels geleverd, tientallen zelfs. Dus waarom weer een boek over wijn? Eigenlijk omdat ik nog van alles wil signaleren, adviseren, portretteren, citeren, recenseren ofwel communiceren.

Want wat ís er veel gaande in de wereld van de wijn. Opwindende nieuwe wijnen dienen zich voortdurend aan. Bekende en onbekende regio’s krijgen een nieuwe elan, van Sicilië tot Nahe en van Cahors tot Californië. Er verschijnen nieuwe, hoogwaardige druivenrassen, terwijl traditionele variëteiten soms na eeuwen de erkenning krijgen die ze verdienen.
Denk aan bijvoorbeeld agiorgitiko, godello, primitivo, verdejo. De technieken van
wijnbouw en wijnbereiding worden eveneens steeds vernieuwd. Over dit alles valt
véél te vertellen.

Behalve over alle ontwikkelingen rond de wijn zelf bestaat er nog altijd behoefte aan praktische informatie. Ik merk dat aan vragen die binnenkomen via mijn website,
tijdens mijn proefcolleges, op de wijnreizen die ik begeleid, gedurende live radio-uitzendingen en waar dan ook. Bij welk gerecht is welke wijn het lekkerst? Hoe zit
het nou met de juiste schenktemperatuur? Wat moet ik weten over wijn bewaren?
Zijn kristalletjes in de fles gevaarlijk? Kan ik gerust een wijn met schroefdop kopen? Wijnglazen bewaren, hoe moet dat? Hoort bij kaas altijd rode wijn geschonken te
worden? Hoe ga je om met wijnkaarten en sommeliers in restaurants? Bij wijn blijkt
de dorst naar informatie bijna net zo groot als die naar het product zelf.

In aanvulling op de wijnprofielen, de wijntrends, de wijntips en alle praktijkinfo zijn
er nog heel wat andere wetenswaardigheden die een vermelding verdienen. Knappe vindingen, gekke vondsten, de allergezondste rode wijnen, opmerkelijke evenementen
en ga maar door. Plus nog de glimlach, de humor. Gelukkig, gelukkig wordt wijn niet
altijd serieus of gewichtig benaderd, maar ook met een knipoog en relativerend. Toen ik een jaar of veertig geleden enkele proefartikelen naar Het Parool had gestuurd, hopend in die krant een wijnrubriek te mogen beginnen, gaf redactrice Jeanne Roos als commentaar ‘Je stukjes moeten vooral leuk zijn, want wijn is een leuk product’. Dit advies heb ik sindsdien trouw gevolgd, ook voor dit nieuwe boek. De toon wordt gezet met de ouverture, een geenszins serieus stappenplan om wijnkenner te worden. Een wijs iemand zei eens dat de definitie van een goede wijn altijd moet beginnen en eindigen met een glimlach. Wat mij betreft geldt dat óók voor een boek over wijn.

Maar dan de vorm. Hoe in vredesnaam al die verschillende elementen samen te brengen zonder dat het zoveelste gewone wijnboek ontstaat? Na wikken en wegen, zoniet inspirerende wijnen, ontstond enerzijds een handige groepering van korte en lange teksten op hoofdonderwerp, anderzijds een doorlopende nummering van één tot en met duizend. Waarmee tegelijk wordt aangegeven dat dit geen bundel is om achter elkaar door te lezen, te verorberen als een eenmalig elfgangendiner, maar om al proevend - en genietend - steeds wat hapjes uit te nemen. Als ware het een enorm, Guiness-record brekend buffet van tapas, begeleid door een rijke reeks van allemaal verschillende wijnen.

Als extra’s staan tussen de tips ook talrijke, mij dierbare citaten vermeld, waaronder het als lijfspreuk zeer bruikbare ‘Bij een fles goede wijn vergeet ik mijn zorgen, maar nooit ben ik door mijn zorgen een fles goede wijn vergeten.’

Hoe je een lekkere wijn herkent? Als de eerste slok onmiddellijk doet verlangen naar de tweede. Hopelijk geldt dat ook voor elke wetenswaardigheid op de hierna volgende pagina’s.

Kortom, geniet - in duizendvoud.

Hubrecht Duijker

www.hubrechtduijker.com

 

Created by: Satchmo Media